Een cafetaria houder wil met pensioen.

Een cafetaria houder wil met pensioen.

Mijn bijdrage: Actief advies Inkomstenbelasting.

In het kort
Na meer dan 30 jaar hard werken was het welletjes. Stoppen met de zaak en eindelijk rustiger aan doen. Althans dat dacht deze ondernemer. Want stoppen met de zaak betekende afrekenen met de fiscus. En omdat ooit iemand op het idee was gekomen om het pand, de cafetaria maar ook het woonhuis, op de balans te zetten betekende dit afrekenen over een enorme boekwinst. Het pand stond voor een verwaarloosbaar bedrag op de balans (ooit midden jaren zeventig aangekocht) en was inmiddels (net voor de crisis zeg maar) vele malen meer waard. Het pand werd te koop gezet want zonder geld om met de fiscus af te rekenen was stoppen geen optie. De ondernemer had zich er al bij neergelegd dat hij zou moeten verhuizen.

Onze oplossing
Via een gezamenlijke kennis kwam ik aan tafel bij deze klant. Of ik nog eens kon kijken… De boekhouder had al gezegd dat ik weggegooid geld was. Er was toch niets meer aan te doen. En dat maakt me nog actiever dan anders.

Wat bleek. Het pand had twee nummers. En dat was aanleiding om te spitten. Ooit was er sprake geweest van twee panden die na het door breken van een tussenmuur tot één pand waren omgebouwd. En alle tekeningen van voor (midden jaren tachtig !) en na deze verbouwing waren er nog ! Er gloorde hoop. En dan heb je vertrouwen nodig van een klant die je eigenlijk net een uur kent. Dat was niet gemakkelijk want mijn voorstel was nogal stevig. De zaak nog iets langer door zetten. Het huis onmiddellijk uit de verkoop halen. (Het stond te koop voor bijna 1,5 keer de WOZ waarde). En dan de juiste aanpak. Dat is dan weer het voordeel van meer dan tien jaar werken bij de Belastingdienst (grote ondernemingen, Douane en het kenniscentrum). Het bleek mogelijk om de splitsing van de panden met terugwerkende kracht door te voeren. Dat betekende niet afrekenen over het hele pand maar over een kwart van het pand. En dat kwart was niet over 1,5 keer de WOZ waarde maar gewoon over de WOZ waarde. Het bedrag dat moest worden afgerekend bedroeg uiteindelijk minder dan tien procent van het oorspronkelijke bedrag. En het cafetaria kon worden verhuurd in Box III want het was nu apart. Met de huuropbrengst kon de belastingschuld snel worden betaald. De ondernemer en zijn gezin konden blijven wonen en ik drink er elk jaar nog een kop koffie en soms met een broodje frikadel.