MKB detailhandel.

MKB detailhandel.

Mijn bijdrage: Actief advies.

In het kort
Een kleine winkel hield het hoofd nauwelijks nog boven water. De omzet was circa € 200.000,-. Het resultaat nog maar zo’n € 20.000,-. Te weinig om van te leven, te veel om er mee te stoppen. Bovendien waren er geldzorgen omdat de uitgaven in het gezin groter waren dan de inkomsten.

Onze oplossing
Hoe simpel kan het soms zijn. Maar als ondernemer zie je soms door de zorgen de oplossing niet meer. Of beperkt tunnelvisie het zicht. Je ziet gewoon de meest voor de hand liggende oplossingen niet meer.

Na een aankoop in de desbetreffende winkel kwam het gesprek op deze zorgen. En van het een komt het ander.

Na een analyse van de financiële situatie en mijn aankoop in de winkel heb ik samen met de ondernemer een paar dingen omgezet. Allereerst een financiële herstructurering. Dat klinkt zwaarder dan het is. De ondernemer stond structureel rood bij de bank (kosten circa € 6.000,- per jaar) en had een “spaarpolis” lopen (kosten € 3.000,- per jaar). Verwacht rendement : nul. Bovendien, dat was even slikken, spaarde de ondernemer maandelijks trouw € 500,- per maand voor de kinderen die inmiddels een aardig bedrag tegen 0,5 % rente bij elkaar hadden. Nu moest het even ! De rood stand werd afgelost met dit spaargeld. De polis werd afgekocht en ook dit geld werd gebruikt voor de rood stand. Voor het eerst sinds jaren stond de ondernemer niet meer rood. Dat gaf al energie die in de onderneming konden worden gestoken.

Mijn aankoop was er ook nog. Ik had 10 % korting gekregen. Zonder erom te vragen… En dat kreeg elke klant. Was een soort service. Op mijn advies is de winkelier gestopt met korting geven. Wel krijgt elke klant een kadootje met een winkelwaarde van circa 10 % van de aankoop. De inkoopwaarde is echter maar rond de 3 % van de aankoop. Invloed op de omzet had dit nauwelijks. Wel op de marge. De marge steeg met 7 % van de omzet van € 20.000,- naar € 34.000,-. Anders gezegd, het resultaat van de winkel steeg met 70 % ! Al met al steeg het inkomen dus met € 9.000,- (rentekosten en polis) en € 14.000,- meer resultaat. De inkomsten overtroffen de uitgaven. De vicieuze cirkel was doorbroken en vervangen door een vliegwiel. Want dat goede gevoel gaf veel energie ! De omzet is stijgend en de verbouwing is nu in volle gang !